Opskrift: Høost med hybenkompot

høost naturmælk hybenkompot frokost restaurant kronborg copenhagen cooking

”Pluk nu rigeligt,” sagde en af vores stamgæster, da han hørte, at vi skulle ud at plukke hyben. Sidste år blev vores hybenkompot så populær, at vi hurtigt løb tør for hyben. I år har vi plukket så mange, at der også var hyben til at lægge i fryseren. Find opskriften på hybenkompotten i augustnummeret af Mad & Venner.

Høosten fra det lille mejeri Naturmælk minder lidt om den populære Vesterhavsost, men vi synes, at den har lidt mere crunch og lidt mere smag. Ganske sigende har høosten fået sit navn, fordi køerne, der leverer mælken til osten, udelukkende er blevet fodret med græs og lufttørret hø, hvilket giver osten en renere og mere aromatisk smag.
Høosten ville dog ikke være det samme uden den syrligt-søde hybenkompot …
Har du selv lyst til at plukke hyben og lave hybenkompotten, finder du opskriften i augustnummeret af Mad & Venner (eller nedenfor).
Hvis du holder mere af at hygge dig over en god frokost, end at stå i køkkenet, så foreslår vi, at du bestiller bord til en god frokost med smørrebrødRestaurant Kronborg og nyder den 5-retters smørrebrødsmenu, vi har komponeret til madfestivalen Copenhagen Cooking 2014.

Opskrift: Hybenkompot til høost (eller andre gode – tørre – oste)

Ingredienser
200 gram Høost fra Naturmælk
4 stykker knækbrød (eventuelt rugkiks)
Smør

Hybenkompot
400 gram hyben
¼ dl lagereddike
½ vaniljestang
¼ dl vand
150 gram rørsukker
Saften af 1/2 citron

Skær toppen med blomsten af hybenerne, halver dem og skrab kernerne ud med en teske.
Skyl skallerne grundigt, så alle de hvide kerner kommer ud.
Kom hybenerne i en gryde med eddike, vand og den halve vaniljestang.
Bring blandingen i kog og lad den koge ved svag varme i ti minutter. Tilsæt sukker og citronsaft og lad kompotten koge videre i fem minutter. Smag kompotten til med sukker og lad den køle af.
Hæld kompotten i en container med et lufttæt låg, til den skal bruges.

Tag høosten ud af køleskabet et kvarters tid, før du serverer den. Skær osten i tynde skiver og arranger skiverne på knækbrødet. Pynt med to-tre spiseskefulde hybenkompot – eller server hybenkompotten i en skål ved siden af.

Tip
Pluk kun de orange hyben. De røde hyben er for modne og smatter for meget ud, når de bliver kogt.

Drikkevarer
Vi anbefaler en aromatisk sherry akvavit fra Helsingør spritfabrikker  eller en kirsebærakvavit fra Schumacher til høosten.
Til øldrikkere anbefaler vi en mørk, sød Stjernestund fra Nørrebro Bryghus.

Opskriften er til fire personer og blev bragt i augustnummeret af Mad & Venner.
Foto af Martin Kaufmann