OPSKRIFT: Laks gravet med friske urter og lime

 

gravet laks smørrebrød opskrift frokost restaurant kronborg købehavn

Vi serverede den gravede laks som del af vores påskeplatte, men laksen fik så meget ros af gæsterne, at vi har sat den på vores faste menukort  som et stykke smørrebrød.

Laks er altid populært på Restaurant Kronborg. Vi begyndte at grave laksen som del af vores påskeplatte, men denne friske forårsversion af gravet laks fik så meget ros af stamgæsterne, at vi besluttede os for at tage den med på vores faste menukort som et stykke smørrebrød

OPSKRIFT PÅ LAKS GRAVET MED URTER OG LIME, SERVERET MED SØD LIMECREME

Gravet laks
1 side superfrisk laks med skind (cirka 2 kg)
Fint revet skræl og saft af 3 lime
½ potte timian
½ bdt purløg
½ bdt dild
1 dl sukker
1 dl salt

Limecreme
1 dl creme fraiche 38 %
Fint revet skræl af 1 lime
Salt, peber & sukker

Pynt
15-20 limebåde
Frisk dild
15-20 skiver lyst brød eller rugbrød efter præference, smurt med smør

Laks, gravet med urter og lime
Bland salt og sukker. Læg laksen med skindsiden nedad og smør salt-og-sukker-blandingen på oversiden. Hak krydderurterne fint og bland dem med skrællen af lime; smør blandingen på laksens overside. Hæld limesaften over laksen.
Læg laksen på køl i 3 døgn; vend laksen, så siden uden skind vender ned af efter et døgn.
Salt og sukker ’smelter’ og marinerer laksen.
Pak laksen ind i plastfilm, og læg den i fryseren indtil den skal serveres (minimum 12 timer for at dræbe alle bakterier)

Sød limecreme
Pisk creme fraichen til den bliver tyk. Tilsæt den fintrevne skræl af limen. Smag til med salt, peber og sukker. Cremen skal være lidt sød i smagen.

Servering
Tø laksen op og skær den i tynde skiver
Læg skiverne ”taglagt” på det smurte brød.
Form et “æg” af  limecremen og placer det oven på laksen.
Pynt med limebåde og den friske dild.

DRIKKEVARER
Vi anbefaler en frisk, let bitter øl, for eksempel New York Lager eller Indian Pale Ale fra Nørrebro Bryghus, og en lagret, aromatisk snaps som Kronborg Special, krydret med lime og afrundet med Oloroso sherry, til laksen.

Opskriften på laks gravet med urter og lime blev brag bragt første gang på Danmarks bedste madblog (de har papir på det ;-)) Gastromand.dk