OPSKRIFT: SOL OVER GUDHJEM

 

sol over gudhjem smørrebrød restaurant kronborg klassisk traditionel københavn frokost

Vi har gerne ”Sol over Gudhjem” på tavlen i sensommeren (fra begyndelsen af juli til begyndelsen af september), hvor de fede sommersild har indtaget de nordiske farvande og garanterer en saftig, smagsfyldt sildefilet.

”Sol over Gudhjem” er et klassisk stykke smørrebrød, hvor navnet kan virke lidt forvirrende, indtil du forbinder Gudhjem med den bornholmske by, der er berømt for sine smagsfyldte røgede sild og sin smukke strand.

Opskrift på ”Sol over Gudhjem”

Ingredienser
4 røgede sild
1 rødløg
4 radiser
4 rå æggeblommer

Salt & peber

4 skiver rugbrød, gerne groft

Smør

Pynt:
Friske krydderurter, for eksempel 1 bundt purløg

Bank de røgede sild let med en den stumme side af en kniv, så bliver de lettere at pille.
Skær hoved og hale af sildene og åbn dem fra bugen.
Fjern først rygbenet og derefter ALLE de andre ben – også de små hårfine ben, der næsten ikke kan ses, men kan irritere ganen.
Træk skindet af sildene og del fiskekødet i pæne stykker (4-5 cm lange).
Smør rugbrødet og fordel fiskekødet på hver sit stykke rugbrød.
Skyl radiserne og skær dem i fine skiver
Pil rødløget, skær det i fine skiver og pil løgringene fra hinanden
Skyl purløgene og hak dem fint
Pynt fisken med den rå æggeblomme (forsigtigt – så æggeblommen ikke går i stykker), radiser, rødløg og det hakkede purløg.
Kværn salt og peber over stykkerne.

Til 4 personer

TIP
På Restaurant Kronborg har vi gerne ”Sol over Gudhjem” på tavlen i sensommeren (fra begyndelsen af juli til begyndelsen af september), hvor de fede sommersild har indtaget de nordiske farvande og garanterer en saftig, smagsfyldt sildefilet. På andre årstider har sildene som regel været frosset ned, inden de bliver røget, hvilket betyder, at sildene kan være tørre og triste.

NB
Vi bruger friske, upasteurisede æggeblommer, fordi de smager bedst – og danske æg er erklæret salmonellafri af Sundhedsstyrelsen. Brug pasteuriserede æg, hvis du er i tvivl.

DRIKKEVARER
Vi anbefaler en hjemmelavet aromatisk fyr- og skovgran-akvavit og en frisk, let bitter New York Lager fra Nørrebro Bryghus til ”Sol over Gudhjem”.